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2,4-dichlorophenoxyacetic acid as an alternative auxin for rooting of vine rootstock cuttings Rev. Bras. Frutic.
Tofanelli,Mauro Brasil Dias; Freitas,Pytágoras Leal; Pereira,Giuliano Elias.
Viticulture is an important agricultural activity in semiarid northeastern Brazil, and the quality and ease of vine propagation are very important in this context. This study evaluated the use of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) as an alternative to indolebutyric acid (IBA) in the rooting of vine rootstock cuttings. The trial was conducted at the Universidade Federal de Sergipe (São Cristóvão-SE) between January and March 2010 with cuttings of the rootstocks of 'IAC-766', 'IAC-572', and 'Paulsen 1103' treated with 2,4-D or IBA applied at concentrations of 0, 1000, 2000, or 3000 rng-L-1 for 5 s and planted in a field on washed sand. At 56 days after planting, the percentages of rooted, sprouted, callused, and dead cuttings were evaluated, and also the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis propagation semiarid cuttings auxin 2; 4-D.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452014000300018
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Avaliação de híbridos de videira destinados à elaboração de vinhos brancos em Caldas, Minas Gerais Rev. Bras. Frutic.
Regina,Murilo de Albuquerque; Souza,Clóvis Maurílio de; Amorim,Daniel Angelucci de; Fávero,Ana Carolina; Pereira,Giuliano Elias.
A avaliação do comportamento de novas cultivares de videiras destinadas à elaboração de vinhos é importante no sentido de se melhorar a qualidade dos vinhos produzidos no sul de Minas Gerais. Neste sentido, avaliaram-se alguns híbridos de videiras tradicionais e de novas obtenções, nas condições de cultivo de Caldas, Minas Gerais. Foram avaliadas oito cultivares, enxertadas sobre o porta-enxerto RR 101-14, conduzidas em espaldeira. As avaliações foram efetuadas no período de 1999 a 2002 e constituíram-se de anotações dos estádios fenológicos de brotação, floração e maturação, da produção e qualidade dos frutos, além da incidência de antracnose e míldio. O ciclo entre brotação e colheita oscilou entre 147 e 169 dias, destacando 'Seyve Villard 5276' como o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adaptação; Fenologia; Produção; Vitis spp.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452006000200024
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Avaliação do potencial de cinco cultivares de videiras americanas para sucos de uva no sul de Minas Gerais Ciência e Agrotecnologia
Pereira,Giuliano Elias; Lima,Luiz Carlos de Oliveira; Regina,Murillo de Albuquerque; Rosier,Jean-Pierre; Ferraz,Vany; Mourão Junior,Moisés.
Objetivou-se, no presente trabalho realizar uma caracterização dos sucos de uva de cinco cultivares de videira americana Vitis labrusca (Folha de Figo, Alwood, Concord, BRS-Rúbea e Isabel) segundo suas características visuais, olfativas e gustativas, utilizando um método descritivo por um painel de degustadores da Embrapa Uva e Vinho (EMBRAPA/CNPUV) de Bento Gonçalves e da Associação Brasileira de Enologia (ABE), constituído por doze degustadores. De acordo com os resultados, os sucos das cultivares Isabel e Folha de Figo foram superiores aos demais, segundo a análise de componentes principais (ACP), principalmente pelas variáveis limpidez, equilíbrio olfativo, intensidade e corpo gustativo, persistência olfato-gustativa e julgamento geral (notas). O suco...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis labrusca; Cultivares; Suco de uva; Análise sensorial.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000500026
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Chemical characteristics of grape juices from different cultivar and rootstock combinations PAB
Nassur,Rita de Cássia Mirela Resende; Pereira,Giuliano Elias; Alves,Juliana Alvarenga; Lima,Luiz Carlos de Oliveira.
The objective of this work was to evaluate the influence of different combinations of grape cultivars and rootstocks on chemical characteristics of grape juices. Six treatments were evaluated, consisting of combinations between the Isabel Precoce and BRS Cora grape cultivars and the 'IAC 766', 'IAC 313', and 'IAC 572' rootstocks. Approximately 10 L of juice were obtained per treatment. Analyses of color, total soluble solids content, pH, anthocyanins, total phenolics, total sugars, and quantification and identification of biogenic amines by HPLC were performed. Biogenic amines, such as putrescine, cadaverine, spermidine, and spermine, were found in all evaluated cultivars. By principal component analysis (PCA), treatments can be divided into two groups,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis labrusca; Anthocyanins; Biogenic amines; Phenolics; Principal component analysis.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2014000700540
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Composição fenólica e atividade antioxidante de resíduos agroindustriais Ciência Rural
Melo,Priscilla Siqueira; Bergamaschi,Keityane Boone; Tiveron,Ana Paula; Massarioli,Adna Prado; Oldoni,Tatiane Luiza Cadorin; Zanus,Mauro Celso; Pereira,Giuliano Elias; Alencar,Severino Matias de.
Atualmente, são produzidas milhões de toneladas de resíduos provenientes do processamento agroindustrial. Muitos deles são ricos em compostos bioativos sendo potenciais fontes naturais dessas substâncias. Assim, este trabalho teve como objetivo avaliar o teor de compostos fenólicos totais, a atividade antioxidante e a composição fenólica de três resíduos gerados por agroindústrias brasileiras: bagaço de uva Isabel (BI) (Vitis labrusca), bagaço de uva Verdejo (BV) (Vitis vinifera) e bagaço de goiaba (BG) (Psidium guajava). Os resultados do teor de compostos fenólicos totais (mg GAE g-1) encontrados nos extratos etanólicos e aquosos dos resíduos foram, respectivamente: BV (20,94±0,46; 8,03±0,43)> BI (16,57±0,19; 4,41±0,01)> BG (3,41±0,09; 1,88±0,06)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Resíduos agroindustriais; Compostos fenólicos; Atividade antioxidante; DPPH ●; ABTS ●; Auto-oxidação do sistema beta-caroteno/ácido linoléico; CG-EM.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000600027
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HEAVY METALS AND MICRONUTRIENTS IN THE SOIL AND GRAPEVINE UNDER DIFFERENT IRRIGATION STRATEGIES Rev. Bras. Ciênc. Solo
Oliveira,Vanessa de Souza; Lima,Augusto Miguel Nascimento; Salviano,Alessandra Monteiro; Bassoi,Luís Henrique; Pereira,Giuliano Elias.
Soils under natural conditions have heavy metals in variable concentrations and there may be an increase in these elements as a result of the agricultural practices adopted. Transport of heavy metals in soil mainly occurs in forms dissolved in the soil solution or associated with solid particles, water being their main means of transport. In this context, the aim of this study was to evaluate the heavy metal and micronutrient content in the soil and in the grapevine plant and fruit under different irrigation strategies. The experiment was carried out in Petrolina, PE, Brazil. The treatments consisted of three irrigation strategies: full irrigation (FI), regulated deficit irrigation (RDI), and deficit irrigation (DI). During the period of grape maturation,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Water availability; Nutrients; Grape.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832015000100162
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